Eindelijk! Dit is de reden waarom je kat altijd graag naar jou staart als jij op de WC zit.

Waarschijnlijk herkennen tien van de tien katten eigenaren dit: je gaat naar het toilet, laat je broek zakken, gaat op de bril zitten en… twee kattenogen staren je aan. Inténs. En zo gaat het niet één keer, maar altijd als je op de pot ploft. Wát is die fascinatie voor wc’s, lieve katten?

Iemand van een grote kattensite zocht het uit. Iedere keer als ik naar het toilet ga, maakt niet uit hoe kort of lang, komt Cor me achterna alsof ik drie kilo forel in de badkamer verstopt heb zitten. Dit is alleen nooit het geval. Daarnaast blijft het niet bij achtervolgen, maar gaat ze rustig voor mijn neus zitten wachten tot ik een keer doortrek. Het komt ook voor dat ze tijdens mijn toiletbezoek neerploft op mijn schoot. Cora, waarom doe je dit?, vroeg ik me af, en ik zocht op internet naar een antwoord. Daar stuitte ik op ongeveer 2009 theorieën, want Cor is niet de enige die mij vergezelt tijdens een plas. Omdat ik in alle mogelijkheden verzoop, heb ik bij CatMags kattengedragsadviseur Dianda aan de bel getrokken. Dat bood verlichting.


Even terug naar alle verklaringen van je kats jij-poept-ik-kijk-gedrag. Want men, de theorieën zijn eindeloos . Zo zouden katten het gekletter van je urine hemels vinden klinken of het toiletbezoek een ideaal moment vinden om te knuffelen, aangezien je dan toch zit. Een andere theorie is dat je meestal de deur dichtdoet als je op het toilet zit. En dat zouden katten behoorlijk slecht trekken, aangezien ze het zouden háten om buitengesloten te worden. Weer een ander zegt dat ze gefascineerd zijn door het poepgedrag van andere dieren. Katten zijn daarnaast gewoontedieren en vergezellen je graag als jij jouw gewoontes, zoals naar het toilet gaan, uitvoert.

Tot slot is er de mogelijkheid dat ze je broek of onderbroek zo’n lekkere plek vinden om in te chillen. En wanneer kan dit beter dan wanneer je die op je enkels hebt hangen? Drie verklaringen Ik weet niet welke theorie waar zou kunnen zijn, dus schakel ik Dianda in. Zij weet het aantal plausibele verklaringen gelukkig te reduceren tot drie. Je kat zit mogelijk in je kielzog als je naar het toilet gaat, omdat:

1. je kat nu eenmaal graag bij je is. Dit is het geval als hij (vooral) met jou (en dus niet met iedereen) mee naar het toilet gaat. (Dit is een beetje te vergelijken met een kat die per se op schoot wil of tegen je aan wil zitten als je net op de bank je baby aan het voeden bent. Je kat is dan niet jaloers, maar wil gewoon bij je zijn.)

2. hij jouw gang naar het toilet met iets positiefs associeert. Als hij bijvoorbeeld een keer tijdens het plassen op schoot kwam zitten en een aai kreeg, ziet je kat een link tussen het toilet/de badkamer met geaaid worden. Gaat je kat ’s ochtends vaak mee naar het toilet, dan komt dat mogelijk door de verwachting dat hij straks eten krijgt. Veel mensen trekken na het opstaan, waar naar het toilet gaan vaak onderdeel van is, namelijk een blik voer open voor hun huistijger.

3. hij graag wil weten wat er op zijn territorium gebeurt. Gaat je kat ook met bezoek mee naar het toilet, dan is dit een heel plausibele verklaring. Visite brengt immers nieuwe geuren met zich mee en als tante Ilona zich dan voor een bezoek aan het toilet verplaatst, denkt je kat al snel: waar eh, gaat dat heen?
Zo. Dat ik nu drie verklaringen paraat heb voor het achtervolg- en staargedrag van die gekke schildpad van mij, lucht enorm op. Nog meer zelfs dan het – met Cor aan mijn voeten – legen van mijn volle blaas.

Ken je iemand met een kat of poes? TAG hen in dit bericht!


Wat vind jij? Reageer hieronder: